26 Nisan 2013 Cuma

bazı bitkiler ve kullanım alanları

                                

Bazı Bitkiler ve Kullanım Alanları

Pek çok ev yapımı kozmetiğin etken maddeleri bitkisel kökenlidir. Bu bitkilerin çok önemli bir bölümü yüz yıllardır kendilerini çok yönlü olarak kanıtlamışlardır. Ayrıca son elli yıl içinde bitkiler üzerinde yapılan araştırmaların sonuçları da fevkalade olumlu çıkmıştır. Aşağıda tanıtılan bitkiler, güzellik bakımına en uygun olanlarıdır:
- Atkuyruğu : Bitki, içerdiği bol miktarda silisik asit sayesinde, cilde yeni bir esneklik kazandırır. İrin toplayan sivilcelerin tedavisinde kullanılabilecek en etkili dezenfekte ilacıdır.
- Ayni safa çiçeği: Cildi temizler ve kendini yenilemesini destekler. İltihaplanmaları önler ve yaraların iyileşmesini çabuklaştırır. Ayni safa merhemi de yaraların iyileşmesinde önemli rol oynar.
- Sarı kantaron : Yatıştırıcıdır. Özellikle kuru ve çatlak cildi rahatlatır ve iyileşmeyi hızlandırır.
- Ceviz yaprağı : Yağlı ve temiz olmayan ciltlerde ve yağlı saçlarda kullanılabilir.
- Ebegümeci : Basit yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Cildi düzgünleştirir ve kuru deriye kadife yumuşaklığı kazandırır.
- Civanperçemi : İltihaplanmaları önler,krampları çözer ve dezenfekte eder. Özellikle sağlıksız ve iltihaplı ciltte başarıyla kullanılabilir.
- Gülyağı ve gülsuyu : Cilde canlılık kazandırır ve gerginleştirir.
- Ihlamur : Cilt dokusunu güçlendirir ve yeni hücre oluşumunu destekler. Kuru ve duyarlı ciltler için uygundur.
- Isırgan otu : Cildin kan dolaşımını hızlandırır. Yağlı saçlara ve kepeğe karşı kullanılabilir.
- Kekik : Dezenfekte gücü çok yüksektir. Özellikle sağlıksız ve iltihaplanmaya yatkın ciltler için önerilir.
- Oğulotu/Melisa : Limon kokulu bu bitki, sinir sisteminin yanı sıra cildi genel anlamda yatıştırır.
- Mayıs papatyası : Bu klasik güzellik bitkisi, iltihaplanmayı önleyici ve yatıştırıcı etkileriyle, özellikle problemli ve duyarlı ciltler için çok önemlidir.
- Avokado : İçerdiği yağ asitleri ve vitaminler sayesinde bu koyu yeşil meyve, çok değerli besinler listesinde yer almaktadır. Dıştan kullanımda, bol miktarda içerdiği A vitamini, hücrelerin yenilenmesini destekler, üst deride kepeklenmeyi ve nasırlaşmayı önler. B vitamini kompleksi, hücre metabolizmasını çok olumlu etkiler. Avokadonun etken maddeleri, cildi kurumaktan korur ve özellikle, duyarlı, kuru, yıpranmış ve yaşlanmış cildi iyileştirir ve güçlendirir.
- Buğday kepeği : Mineraller ve B vitaminleri içerir. Cilde düzgünlük kazandırır ve kurumaktan korur.
- Yeşil çay : Japonların ulusal içkisi olan yeşil çay, yalnızca içten değil, dıştan da kullanıldığında çok yarayışlıdır. Duyarlı ciltleri yatıştırır, olgunlaşma aşamasında cildi besler ve vaktinden önce yaşlanmaktan korur.
- Elma sirkesi : Bu çok yönlü ilaç, cildi canlandırır ve derinin asidik koruma örtüsünü güçlendirir. Çok zengin vitaminler ve mikro besin maddeleri içerir. Kuru ve çatlak cilt kadar, yağlı ve sivilceli cildin bakımında da başarılıdır. Saçlara yumuşaklık ve parlaklık kazandırır.
- Havuç : İçerdiği karaten (provitamin A) ve lesitin, cilt sertliklerini normalleştirir, deriye sağlıklı bir görünüm ve renk kazandırır.
- Hıyar(salatalık) : Cilt için klasik bir nemlendirici olarak bilinen hıyar, yağdan arındırıcı etkiye de sahiptir ve bu nedenle yağlı ciltler için hazırlanan maskelere ve kompreslere girer.
- Limon : Doğal kozmetikte çok önemli bir yeri vardır. Mikrop kırıcı, sıkıştırıcı/sağlamlaştırıcı/gerdirici  özelliği vardır ve cildi yağdan arındırır.
- Yulaf : B grubu öncelikli olmak üzere, vitaminler,mineraller ve değerli yağlar içerir. Öğütülmüş yulaf deriyi düzgünleştirir ve özellikle bu amaçla hazırlanan yüz maskelerinde başarıyla kullanılabilir.
- Zencefil : Cildi çok olumlu etkileyen doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Cildi yağdan arındırır, iltihapları yatıştırır,çatlakların ve basit yaraların iyileşmesini hızlandırır.

Bunların yanı sıra mutfağınızda bulunan bazı besin maddeleri ile de bir takım uygulamalar yapabilirsiniz :

- Çiçek balı : Dünyanın bilinen en eski tatlandırıcısı, albüminler, vitaminler, mineraller, mikro besin maddeleri, enzimler ve organik asitler içerir. Bu besleyici maddeler cildi güçlendirir ve yumuşatır. Anti bakteriyel ve iltihap giderici, deriyi gerginleştiricidir, esnekliği arttırır ve kan dolaşımını uyarır.
- Çökelek/ekşimik : İltihaplı cilde karşı eski zamanlardan beri kullanılan çökelek, gerektiğinde biraz ılık sütle karıştırılarak krem kıvamına getirilir. Yağlı cilt bakımında kullanılır, altderinin (perminal katman) kan dolaşımını hızlandırır, ayrıca hafif güneş yanıklarında rahatlatıcıdır. Çıbanları (örneğin koltuk altında çıkan köpekmemesini) kısa sürede işletir ve temizler.
- Süt : Yağlı cilt bakımında ve nemlendirici olarak idealdir. Çok değerli maddeleri cilt tarafından hızla emilir. Üst deriye esneklik kazandırır, cildin asidik koruma örtüsünü güçlendirir, kan dolaşımını uyarır ve pürüzlü deriyi düzgünleştirir.
- Yoğurt : İçerdiği bakteri kültürleri sayesinde, üstderi bakteri florasının yeniden yapılana bilmesine yardımcı olur. İçerdiği süt asidi ise cildin erken kırışmasını önler, ona yumuşaklık ve esneklik kazandırır.
- Yumurta sarısı : Lesitin ve kolesterol açısından çok zengin olduğu için, cilt maskeleri ve kompresler hazırlanırken emulgatör olarak (örneğin yağ ile suyun bir süre için birbirine karışmasını sağlamakta) kullanılır. Cildi rahatlatır ve düzgünleştirir.

http://sanatguzellik.blogcu.com/bazi-bitkiler-ve-kullanim-alanlari/2804979


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder